Kézhigiénés kisokos a mindennapokhoz

Hétköznapi veszélyforrások

A mindennapi tevékenységünk során el sem tudjuk képzelni, mennyi veszély fenyegeti egészségünket.  Az utazás vagy a munka során olyan sok emberrel kerülünk kapcsolatba, hogy szinte megszámlálhatatlan alkalom adódik a különböző fertőzések megszerzésére.

Riasztó adat, de a betegségek 80%-a érintés útján terjed! Nézzük melyek lehetnek a legveszélyesebb helyek.

 

A tömegközlekedési  járműveken utazva sohasem tudhatjuk, hogy vajon ki fogta meg előttünk a kapaszkodót, vagy ki nyomta meg a leszállásjelző gombot. Sajnos sok esetben a zsúfolt autóbusz vagy villamos használata során, a köhögés, vagy tüsszentés ugyanúgy a betegség terjedését okozhatja.

 

Az irodai munkavégzés alatt ugyancsak sok baktériummal találkozunk. A számítógép klaviatúrája és az egér használatakor sok kórokozó kerülhet a kezünkre. Nem beszélve a telefonokról, amelyeket más kollégák is rendszeresen használnak. Az elektronikus eszközök elégtelen tisztítása manapság már odáig vezetett, hogy egy billentyűzeten több baktérium található meg, mint a WC-ülőkén!

 

 

Kezeljük mindig fenntartásokkal a nyilvános WC-k tisztaságát is. Sohasem tudhatjuk ugyanis, milyen alapossággal végezték a helyiség takarítását. Ráadásul a kihelyezett nyomógombos szappan-és fertőtlenítő adagolókat csak nagyon ritkán szokták takarítani, így nagy esély mutatkozik rá, hogy az adagoló tartálya szennyezett. Egy kutatás kimutatta, hogy minden negyedik adagolóban fekália és egyéb egészségre veszélyes vegyületek találhatók meg.

A kézfogás szintén egy potenciális veszélyforrás lehet. Bizonyos munkakörök esetében, ahol az ember akár naponta több tucat alkalommal is kezet fog valakivel, jóval nagyobb a megbetegedések esélye. Tény, hogy az emberek 24%-a egyáltalán nem mossa meg a kezét a toalett használata után!

 

 

Az egészségügyi intézmények, rendelők természetesen az egyik legkockázatosabb helyszínei lehetnek, a fertőzések esetében. Az egyik legsúlyosabb kórházi fertőzés, az MRSA, amely rezisztens az antibiotikumokkal szemben.

Végezetül, kik lehetnének a legnagyobb veszélyben, mint azok akik a legkevésbé képesek védekezni ez ellen, a gyermekek.  Az óvatlan játék, a játszóterek homokozói számos fenyegetést rejtenek magukban, elég ha csak a kutya és macska ürülékre gondolunk.

 

Hogyan védekezhetünk az érintés útján terjedő fertőzések ellen?

A megfelelő kézhigiéné eléréséhez az első és legfontosabb feladat a napi többszöri alapos kézmosás. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen minőségű szappant használunk. Sok esetben ugyanis az olcsó, silány minőségű termékek tovább súlyosbíthatnak a helyzeten.

Azok a szappanok ugyanis, amelyek nem tartalmaznak bőrápoló anyagokat a sokszori használat után teljesen kiszáríthatják a bőr felületét. A száraz kirepedezett bőr pedig sokkal kevésbé ellenálló a baktériumokkal szemben.

Számos olyan alkalom is adódhat, amikor nincs látható szennyeződés a kézfejünkön vagy egyszerűen csak nem megvalósítható a szappannal és vízzel való kézmosás. Ilyen esetekben lehet tökéletes megoldás a kézfertőtlenítő gél használata.

Praktikus, ha minden esetben tartunk magunknál kis kiszerelésben kézfertőtlenítőt, hiszen nem tudhatjuk, mikor lesz rá szükségünk!

A legtökéletesebb megoldás azonban az úgynevezett kétfázisú kézfertőtlenítés, amelyet az Országos Epidemiológiai Központ is támogat 2010 óta. Mindez azt jelenti, hogy a kézhigiénés protokollt úgy végezzük el, hogy először szappannal mossuk meg a kezünket, majd azután használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt.

 

 

Mi alapján válasszunk kézfertőtlenítő gélt?

Manapság már számos termék közül választhatunk, sokan nem tudnak azonban eligazodni a különböző kézhigiénés szerek között.

Az alkoholtartalom nagyban meghatározza a kézfertőtlenítő hatékonyságát, ha tehetjük olyan terméket használjunk, amely legalább 70% alkoholt tartalmaz.

Az sem utolsó szempont, hogy milyen kórokozók ellen biztosít védelmet az általunk használt készítmény. A kórokozók nagy számára tekintettel egyáltalán nem mindegy, hogy 99% vagy 99,99% a hatékonysága. Illetve, hogy csak baktericid vagy még ezen kívül virucid, fungicid és mikobaktericid hatással is rendelkezik.

A felhasználók számára azonban a legkézzelfoghatóbb problémát a kézfertőtlenítőkkel szemben a használat után tapasztalt érzés jelenti. Sajnos a legtöbb ilyen gél teljesen kiszárítja a bőrünket, és ahogy a szappanok esetében megjegyeztük a kevésbé hidratált bőr itt is csökkenti az ellenálló képességet.

Kiemelt fontosságú tehát, hogy csak olyan készítményt vásároljunk, amely bőrápoló hatással rendelkezik!

 

Szeretné tudni, hol érdemes elhelyezni kézfertőtlenítő gélt? Megmutatjuk!

Az alkoholos kézfertőtlenítők használatában éles különbség mutatkozik a magyar és a nyugat-európai szokások között.

A magyar felhasználók főleg a kis kupakos kiszerelést helyezik előtérbe, amely valóban praktikus, hiszen minimális helyet igényel és bármilyen kis táskában magunknál tarthatjuk. Vannak azonban olyan felhasználási területek, ahol célszerűbb egy másik kiszerelést választanunk.

Irodai dolgozók számára nagyszerű megoldást jelent egy kicsivel nagyobb méretű pumpás adagoló. Egy ilyen adagolóval akár több 100 fertőtlenítés is elvégezhető, tehát nem kell pár tucat alkalom után újat vásárolnunk. Aki több órát tölt a számítógép mellett egyszerűen csak helyezze el az asztalon, így bármikor kéznél lesz!

Nyugat-Európában elterjedt jelenség, hogy óvodákban és az iskolai tantermekben automata kézfertőtlenítő adagolókat szerelnek fel, megakadályozva ezzel a téli hónapokban a tömeges járványokat, amelyek javarészt a gyermekeket sújtják. A gyermekek imádják, használatával pedig hozzászoktathatjuk őket az egészségtudatos életszemlélethez.

Éttermek esetében a bejárat mellé praktikus kihelyezni egy kézfertőtlenítő állványt. Az utóbbi időben szerencsére már hazánkban is több helyen látni hasonlókat. A beérkező vagy a távozó vendégek előszeretettel használják és amellett, hogy megőrzi egészségüket még komfortérzetüket is növeli.

Szintén nyugat-európai példa, hogy a hipermarketek az áruház pékségénél, illetve a pénztáraknál helyeznek ki kézfertőtlenítő adagolókat, vagy higiénés kendőket. Így a vásárló még azelőtt mentesítheti a kézfejét a szennyeződésektől, mielőtt a frissen sütött termékhez nyúlna.

Kézhigiénés adagolók kihelyezése a lakásban is praktikus lehet. Sokan félnek attól, hogy egy-egy ilyen készülék elcsúfítja az összképet. Manapság azonban már elérhetők olyan dekoratív érintésmentes készülékek, amelyeket nyugodtan felszerelhet a bejárat mellé, hogy az érkezők és a távozók szeme előtt legyen, és könnyedén hozzáférhessenek.

 

Reméljük a kisokos elnyerte a tetszését, bármilyen kérdése merülne fel, várja megkeresését a Green Clean csapata!